Avoin lähdekoodi on keino pienentää tietotekniikan kustannuksia ja vähentää riippuvuutta yksittäisestä ohjelmistotoimittajasta

 

VALTUUSTOALOITE 13.6.2012

 

AVOIMEN LÄHDEKOODIN TOIMISTO-OHJELMISTON YLLÄPITÄMINEN KAUPUNGIN TYÖASEMILLA

 

Talous- ja suunnittelukeskuksen tietotekniikkaosaston julkaiseman selvityksen perusteella Helsingin kaupunki on huomattavan riippuvainen yksittäisestä ohjelmistotoimittajasta ja lyhyen aikavälin kustannukset kilpailijoiden tuotteisiin siirtymisestä ovat niin suuret, ettei esimerkiksi nykyistä toimisto-ohjelmistoa voi vaihtaa tai asettaa vapaaseen kilpailutukseen.

 

Tietotekniikkaosaston on ryhdyttävä toimenpiteisiin riippuvuuden purkamiseksi yksittäisestä ohjelmistotoimittajasta, koska se altistaa kaupungin sekä taloudellisiin että toiminnalisiin riskeihin. Toimittaja voi esimerkiksi sanella vapaasti lisenssimaksujen suuruden ja kaikki kaupungin asiakirjat ovat toimittajariippuvaisessa tiedostomuodossa, joita ei välttämättä voi virheettömästi avata tulevaisuudessa.

 

Me allekirjoittaneet valtuutetut edellytämme, että käytännön toimenpiteenä tietotekniikkaosaston on vähintään taattava, että pilotissa kaikkiin kaupungin työasemiin asennettu toimittajariippumaton avoimen lähdekoodin toimisto-ohjelmisto OpenOffice (vuodesta 2011 nimeltään LibreOffice) säilytetään nykyisen toimisto-ohjelmiston rinnalla ja että sitä ylläpidetään ja päivitetään säännöllisesti uusimpaan LibreOffice-versioon.

 

Esitetty toimenpide on suhteellisen edullinen verrattuna sen tuottamaan hyötyyn kaupungille tulevissa miljoonaluokan lisenssineuvottelutilanteissa nykyisen toimisto-ohjelmistotoimittajan kanssa.

 

 

Vt. Johanna Sumuvuori + 50 muuta allekirjoittanutta valtuutettua

 

 


Kommentit

Lisää taustatietoa aiheesta FSFE:n sivuilla:
http://fsfe.org/news/2012/news-20120412-01 "Maksaako riippuvuus yksittäisestä ohjelmistoyrityksestä Helsingille vuosittain 3,4 miljoonaa euroa?"

http://fsfe.org/news/2012/news-20120412-02.en.html Analyysi Helsingin OpenOffice-selvityksestä, jossa oli isoja puutteita.

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.